🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

23 december 2022

Schurft: zo herken en behandel je het

Steeds meer mensen in Nederland krijgen te maken met schurft. De huidaandoening komt met name veel voor bij studenten. Maar wat is het precies en hoe kom je ervan af?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een spinachtig diertje dat in de huid terechtkomt en vervolgens gangetjes graaft. Terwijl ze dit doen, leggen ze ook eitjes. Hierdoor wordt het al snel een hardnekkig probleem.

Hoe herken je schurft?

Je herkent schurft aan de toenemende jeuk, vooral ’s nachts of als het warm is. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen. Soms krijg je ook blaasjes en rode bultjes op je huid of zie je rode streepjes op de plek waar de mijt gangetjes heeft gegraven. 

Hoe behandel je schurft?

Schurft is te behandelen met een speciale crème of met tabletten. Ook moet je maatregelen nemen, zoals beddengoed en kleding wassen op 60 graden. Het is heel belangrijk dat al je huisgenoten en nauwe contacten zich tegelijkertijd met jou laten behandelen. Ook als ze (nog) geen klachten hebben. Alleen zo voorkom je dat de schurft terugkomt.

Hoe voorkom je schurft?

Iedereen kan schurft krijgen. Besmetting gebeurt door langdurig of intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding.  Gebruik dus geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander en vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.

Bron: rivm.nl